Norge over 2.000 meter

Toppen af Norge
Toppen af Norge

Nogle mennesker samler på frimærker, andre samler på musselmalet porcelæn, mens andre samler på toppe/bjerge.   
Fænomenet ”at samle på toppe” er ikke nyt, og over hele verden findes forskelle samler ”objekter”.

I USA er det toppe over 14.000 fod, i Skotland er det toppe over 3.000 fod, og i alperne er det toppe over 4.000 meter. ”Seven sumits” er den mest ekstreme variant af at samle på toppe, hvor de syv højeste bjerge på verdens syv kontinenter skal bestiges.

Magnus er i gang med at bestig fire af disse syv kæmper, læs mere hans ”4 summits” projekt her

Mathias har allerede Sveriges højeste bjerg (Kebnekaise på 2.114 meter) på adventure CV’et, og nu skal samlingen suppleres med en række af Norges toppe på +2.000 meter.

Der findes ca. 230 fjelde i Norge, der er højre end 2.000 meter, lidt afhængig af, hvordan en ”top” defineres. Normalt er en ”top” kendetegnet ved, at toppen er minimum er et bestemt antal meter højere end de omkring liggende toppe. Dette kaldes en ”primærfaktor”.
Hvis primærfaktoren er 30 meter, er antallet af toppe i Norge på +2.000 meter ca. 230. Når primærfaktoren stiger, falder antallet af toppe… 
Læs mere om Norges toppe på +2.000 meter i bogen ”Norges Fjelltopper over 2000 meter” af Morten og Julia Helgesen. 

Toppen af Norge, og hele Nordeuropa, er Galdhøpiggen på 2.469 meter, og denne top står selvfølgelig øverst på Mathias ønskeliste over norske toppe.

4. Vinjeronden - 2.044 meter
Som en del af turen, Rondane rundt 2011, stod Mathias omkring Kl. 11.00 den 1. september 2011 på toppen af Vinjeronden på 2.040 meter.  Vinjeronden blev passeret, næsten uden at holdet opdagede. Skyerne lå tæt og sigtbarheden var på næsten ingen ting. Mathias måtte derfor gå tilbage for at være helt sikker på at toppen var nået.
Bestigningen foregik til fods, ad markeret sti fra Rondslottet. Vinjeronden er også rimeligt tilregnelig fra hytten Rondvassbu, hvor man kan gå op og ned på ca. 4 – 5 timer.
3. Rondslottet - 2.178 meter
Mathias på toppen af Rondane
Mathias på toppen af Rondane
Som en del af turen, Rondane rundt 2011, stod Mathias Kl. 9.00 den 1. september 2011 på toppen af Rondslottet på 2.176 meter.  Sammen med resten af holdet nød han den fantastiske udsigt inden turen gik videre.
Bestigningen foregik til fods, og fra nord mod syd. Mathias og resten af holdet havde fornøjelsen af at opleve årets første sne. Det var rigtig smukt, men gjorde også de mange sten meget glatte.
Selvom det til sidst går rimeligt stejlt op ad, så er Rodslottet et bestemt til at komme op på. Ruten er tydeligt markeret.
2. Galdhøpiggen - 2.469 meter, Norges højeste bjerg
Victor og Mathias på toppen af Norge
Victor og Mathias på toppen af Norge
Den 8. september 2010 kl. 14 stod Mathias på toppen af Norge.
Sammen med sin far, Preben Kolringen på 67 år, og sin søn, Victor Kolringen på 10 måneder, brugte Mathias en uge i de norske fjelde. Målet var at stå "tre generationer på toppen af Norge" – og det lykkes!
Om bestigningen:
Bestigningen af Galdhøpiggen forgik til fods, og af ruten fra hytten Spiterstulen. Ruten er tydeligt markeret med røde T’er, som i Den Norske Turistforening. Der er sne på toppen, selv i sommermånederne, men bestigningen er ikke teknisk og der er ikke behov for klatreudstyr.
Det tog omkring fem timer at komme op, og fem timer at komme ned.
Hvis man ikke har sin 10 måneder gamle søn i rygsækken, kan det gøres noget hurtigere.
Ruten er til tider meget ”stenet”, og de mange løse sten gør det især udfordrerne at går ned af. Vandrestave kan klat anbefales.
1. Rasletinden - 2.105 meter
GPS'en logges på toppen af Rasletinden
GPS'en logges på toppen af Rasletinden
Lørdag den 10. april 2010 kl. 13.30 stod Mathias på sin første norske fjeldtop på +2.000 meter.
I forbindelse med ekspeditionen ”Newton toppen og Østkysent – Svalbard 2010” var ekspeditionsholdet på træningstur i det sydøstlige Jotunheimen. Som en del af turen besteg Mathias og resten af holdet Rasletinden – en flot aprildag med +100 km sigt.
Om bestigningen:
Bestigningen af Rasletinden foregik på ski. Holdet startede ved Valdresflya Vandrehjem i 1.352 meters højde. Der blev gået en del zig-zag, men ellers var bestigningen ikke teknisk. Eneste bemærkning er, at man måske bør undgå at gå ”lige på” Rasletinden og i stedet slå et slag mod vest. Ellers skal man op af en meget stejl gletsjer med stor lavinefare.