Den svenske manddomsprøve

I 2008 satte medlemmerne af Whiteout Adventures sat sig for at gennemføre fire klassiske svenske motionsløb, som tilsammen kaldes "En svensk klassiker" – den svenske manddomsprøve.
For at bestå, skal man gennemføre de fire meget krævende løb, inden for et år.  

Whiteout Adventures satte som vanligt overlæggeren højt, og forsøgte at gennemføre løbene på bare et halvt år!  

Læs her, hvordan det gik Whiteout Adventures i de fire løb.
Løb 1. Vasaløbet
Vasa 2008
Mathias efter 90 km
Da Ane desværre var blevet nød til at melde fra Vasaløbet, grundet dårligt knæ, var det alene op til Magnus, Mathias og Christian at tage kampen op mod Vasaløbets 90 km. Vi kørte af sted sent fredag aften, så vi kunne være fremme ved startområdet i Sälen lørdag morgen. Her skulle vi registreres, hente vores start nr. og en lille chip, som registrerede vores tider undervejs. Vi brugte også lidt tid på at orientere os i startområdet. Med flere end 16.000 deltager strækker startområdet sig over 1 km. Som førstegangsløbere skulle vi starte bagerst i startled 10. Vi blev hurtigt enige om, at vi dermed skulle løbe godt 91 km, mens dem i startled 1 ”kun” skulle løbe 90 km, hvilket vel er en form for snyd? Resten af lørdagen slappede vi af og planlage alt, lige fra hvad vi skulle have på under vores nye holdtøj fra FUSION, til hvor mange Snickers vi skulle have med i vores små bæltetasker. Der er madstationer på ruten for hver ca. 10 km, men det kunne jo ske at man fik behov for lidt ekstra energi alligevel. Der blev pakket om mange gange.

Omkring kl. 21 gav vi op og gik i seng, men der var vist ingen af os, som rigtigt sov før hen ad kl. 24. Kl. 03.15 ringede vækkeuret og så skulle det gå stærkt med at spise morgenmad, gøre sig klar og af sted til startområdet. Kl. 06 fandt vi vores startpladser og gjorde det sidste klar. Kl. 07.30 var der fælles opvarmning til musik af Ace of Base (man er vel i Sverige!) og kl. 08 gik starten.
 
I forhold til at der forude lå 90 km, og for nogen af os 91 km, var folk meget ivrige for at komme af sted. Efter godt en km snævre sporet ind og så begynder det elles at gå op ad bakke. En kombination, som gør at man næsten ikke kommer nogen vegne den første time. Temperaturen lå lige over frysepunktet, hvilket gjorde det enormt svært at få ordentligt fæstne. Ud over de officielle madstationer var der flere af tilskuerne, som undervejs uddelte druesukker eller små stykker appelsin. Det var helt fantastisk og det var virkeligt værdsat.
 
At det ville blive en hård kamp var ingen af os i tvivl om, men at den ville blive så hård var alligevel overraskende. Våd sne og udtrådte spor gjorde sit, men fair skal være fair. Vasaløbet slog os i en meget hård kamp. Christian udgik ved Mångsbodarna efter 23,7 km kl. 12.24 med en brækket binding. På det tidspunkt var Christian placeret som nr. 11.700. Magnus udgik ved Oxberg efter 61,7 km kl. 16.07. Magnus faldt for tidsgrænsen. På det tidspunkt var Magnus placeret som nummer 10.254. Mathias gennemførte i tiden 10 timer og 58 min. Mathias blev placeret som nummer 9.923 ud af godt 16.000 deltagere. Det var bestemt ikke den start på "En Svensk Klassiker" som vi havde håbet på, men nu er vi igang og ved hvad der venter os.
_________________________________________________________________________
Hvordan kommer du selv af sted: Du kan allerede nu melde dig Vasaløbet 2009 på Vasaløbets hjemmeside: http://www.vasaloppet.se/. Du kan enten selv køre eller melde dig til en arrangeret tur.
Hvis du selv kører er det en god ide, at booke et sted at bo i god tid. Ellers kan Dansk Skiforbund arrangerede Vasaløbtstur anbefales. Turen inkluder tilmelding, transport og overnatning på en skole.
Udstyr: De fleste sportsbutikker sælger skipakker, som inkluderer ski, bindinger og støvler for ca. DKK 2.000 – 2.500. Hvis du ikke satser på at vinde Vasaløbet, er en sådan skipakke alt rigeligt.
Tøj: Vi løb i vores løbetøj fra FUSION yderst og med tyndt uldundertøj inderst. Det fungerede helt perfekt.
Løb 2. Vätternrundan
Ane og Mathias
Før starten
Den 14. juni 2008 skulle Whiteout Adventures medlemmerne deltage i det andet af de fire løb - Cykelløbet Vätternrundan på 300 km.

Med 15.945 deltagere er Vätternrundan verdens største cykelmotionsløb. Ruten går efter danske forhold gennem et meget kuperet terræn og rundt om Sveriges næststørste sø, Vättern.

Whiteout Adventures stillede desværre kun med et halvt hold, da Magnus under træningen op til løbet havde et grimt styrt på cykelen. Det resulterede i et par trykkede ribben. Da Christian også havde set sig nødsaget til at melde fra, var det kun Ane og Mathias, der rullede af sted i den våde svenske midsommernat.

Starten for Ane og Mathias gik kl. 02.22. Anes mål var at gennemføre løbet, mens Mathias ville forsøge at komme i mål på under 12 timer. Begge deltagere fik efter en lang og sej kamp opfyldt deres målsætning. Ane gennemførte i tiden 12 timer og 53 minutter, og Mathias gennemførte i tiden 11 timer og 5 minutter.

Det sene starttidspunkt gav nogle vanskelige tøjmæssige udfordringer, idet temperaturen ved cykelløbets start i Motala var omkring 5 grader, og da Ane og Mathias rullede i mål, var temperaturen omkring 20 grader. For at kunne optimere indsatsen bedst muligt samarbejdede Whiteout Adventures med den danske producent af træningstøj Fusion, der var med til at gøre cykelturen udholdelig i de vekslende temperaturer.

På hele ruten stod der tilskuere og heppede på cykelrytterne. Selv midt om natten! Det var en fantastisk oplevelse, og både Ane og Mathias følte sig til tider båret frem. Begge var dog meget glade, da målet endelig nærmede sig. Men Ane og Mathias' prøvelser var desværre ikke slut dér.
Deres campingplads lå nemlig ca. 2 km fra målet, på toppen af en stejl bakke, hvor der ventede både et bad, et par timers søvn og et velfortjent måltid mad. Badet var iskoldt, og selvom Ane og Mathias har krydset Indlandsisen, var et koldt bad ikke lige det de havde drømt om efter så mange timer på en cykel.

Ane og Mathias kørte efter seks timers hvile hjem til Danmark og et dejligt varmt bad.
Løb 3. Vansbrosimning
Ane og Mathias efter svømmeturen
Ane og Mathias efter svømmeturen
Søndag d. 13. juli deltog Mathias og Ane i den 3. svenske klassiker: Vansbrosimning, som er et 3 km langt svømmeløb i elv, hvoraf de to første km svømmes med strømmen og den sidste km svømmes mod strømmen.

Ane og Mathias havde lørdag aften afsluttet et syv dage langt gletsjerkursus i Norge, og efter en 10 timer lang køretur i regnvjer, ankom de trætte til Vansbro kl. 4 søndag morgen. 

Da klokken nærmede sig 12.15 var Ane og Mathias dog klar til start. Vandet var ca.18 grader, hvilket var mere end forventet og så var det også stoppet med at regne. Både Mathias og Ane kom godt fra start og gennemførte begge i flot stil.

Mathias kom i mål som nummer 522 ud af 3408 mænd i tiden 59 min. og 41 sek., hvilket var lige til øllet, da hans mål var at gennemfører på under en time. Ane kom i mål som nummer 126 ud af 1399 kvinder i tiden 54 min. og 52 sek. Begge var meget tilfredse med deres indsats, og efter en lang og meget spændende uge, vendte de trætte næsen hjem mod Danmark.
Løb 4. Lidingöloppet
Efter 30 hårde km
Efter 30 hårde km
Lørdag den 27. september 2008 gennemførte Mathias det 30 km lange Lidingöloppet i tiden 2 timer og 51 minutter. Dermed nåde Mathias sit personlige mål om at gennemfører verdens største terrænløb på under tre timer.

Mathias har dermed også gennemført alle de fire klassiske svenske motionsløb, der tilsammen udgør "En svensk klassiker". Også kendt som den svenske manddomsprøve.
Mathias har siden den 11. marts gennemført Vasaløbet (90 km på langrandsski), Vätternrundan (300 km på cykel), Vansbrosimningen (3 km svømning i elv) og kan efter Lidingöloppet's 30 hårde kilometer, kalde sig for en rigtig mand, i Sverige.