Eventyrsløbet - Færøerne 2013

Den 1. maj 2013 landede 10 friske løbere på Færøerne. Selvom vejret "drillede" og der faldt en stor mængde sne, så løb gruppen fra flyveren direkte ud i den smukke og barske færøske natur.
I fem dage løbe gruppen fra sted til sted, mens bagagen blev transporteret. Der blev løbet i alt slags vejr, på små veje, gamle vandrestier eller direkte i den fantastiske natur. 
Om aften overnattede gruppen på små hyggelige hoteller og over aftensmaden blev dagens mange oplevser gennemgået. Hver dag bød på nye eventyr og efter fem fantastiske dage, vendte deltagerne hjem med trætte ben og bagagen fuld af enestående løbeoplevelser.
 
Samlet set blev der tilbagelagt ca.100 kuperede kilometer, fordelt på ture af varierende længde og tekniks sværhedsgrad.
 
Nedenfor kan du læse en dagbog fra turen, samt se et kort over ruten og en række flotte billeder. Herudover kan du også læse en artikel om turen - fra Politiken den 23. juni 2013. Læs artiklens side 1 her. Læs artiklens side 2 her. Læs artiklens side 3 her.
 
Eventyrsløbet - Færøerne 2013 er blevet til med hjælp og støtte fra det Færøske turistbureau, Visitfaroeislands, Atlantic Airways, Puma og Maxim Sports Nutrition, samt turoperatøren 62N, der arrangerer rejsen.
 

Dagbog fra Eventyrsløbet - Fæørerne (1. - 5. maj) 2013

Nedenfor kan du læse dagbogen fra Eventyrsløbet - Færøerne 2013 (1. - 5. maj), samt hvad en af maj-turens deltagere synes om ”løbet”:
 
Min og min kærestes deltagelse i Eventysløbet – Færøerne 2013, er en oplevelse jeg sent vil glemme. Naturoplevelser i særklasse og inspirerende medrejsende var bare nogle af højdepunkterne på dette eventyr. Færøerne bør opleves i løbesko, i fuld fart hen over fjeldet – sammen med Whiteout Adventures."
- Morten Munck, Marathon des Sables 2013 finisher“.
 
Så er vi i gang – Eventyrsløbet, dag 1
Mathias’ ”Ekspeditionsdagbog” fra Færøerne – dag 1:
Fire kilo hvidt energidrik-pulver gik igennem tolden uden problemer, og så var det ellers bare med at komme i løbetøjet. Det mest var taget på hjemmefra, hvilket gjorde deltagere til et flot syn i Københavns Lufthavn, men hue, vanter med videre kom først på lige inden vi løb af sted.
Med fyldt drikkedunkene kunne vi ikke komme igennem sikkerhedskontrollen, da grænsen om 100 ml væske også gælder for Maxim energidrik. Løsningen på det problem blev en låge ved siden af lufthavnsbygningen, og så løb vi ellers ud ad Vagar Airports landingsbane. En imponerende start på Eventyrsløbet, også selvom det blæst godt til. Kort efter begyndte det også og sne, og snart stod vi ansigt til ansigt med en snestorm – vel og mærke lige fra den retning vi skulle. Sigtbarheden faldt og den fantastisk udsigt forsvandt, mens vi kæmpede os af sted. Hmm, ikke helt den start vi havde håbet på.
Efter en lille time og små fem kilometer, vendte vi om i bygden Bøur. Herfra stod den på medvind helt vejen tilbage til hotellet, hvor vi hurtigt fik skiftet til tørt tøj. Efter aftensmaden blev turens program gennemgået, samtidig med at deltagerne også fik en introduktion sportsernæring. Herunder vigtigheden i at spise og drikke rigtigt, når man er fysisk aktiv i fem dage i træk."
Dagens citat, ved Peter: "Husk skibriller næste gang”
Km i alt: ca. 10…
En fantastisk dag – Eventyrsløbet, dag 2
Mathias’ ”Ekspeditionsdagbog” fra Færøerne – dag 2
Spændt blev gardinet flået til side. Klokken var kun lidt over seks, men det var på tide at få afklaret vejrsituationen. Bortset fra mængden af sne, så vejret flot ud. Efter en fælles omgang udstrækning og yoga, var holdet klar til morgenmad med vafler… bestemt en start på dagen, der er værd at skrive hjem om.
Inden afgangen fra hotellet, opstod dagens første luksus-problem. De søde mennesker på hotellet, havde smurt madpakker til os, men højbelagt smørrebrød passer ikke så godt ned i en lille løberygsæk. Det lykkes dog Simon at finde en meget elegant løsning på det problem. Se billede…
Efter denne lille udfordring, løb vi ned mod havnen og båden til øen Mykines. Knapt var vi kommet af sted før det begyndte at sne, men inden vi kunne nå at brokke os alt for meget, skiftede vejret igen og vi fik en fantastik flot sejltur. Ankomsten til Mykines var intet mindre end imponerende, og herfra gik det kun opad. Både med hensyn til oplevelserne og terrænet.
Dagens først mål var fyret på Mykines, der stort set er afbilledet på alle turistbrochure for Færøerne. Det var dog meget langt fra en turistfælde og smukkere sted at spise sin frokost skal man lede længe efter. Solen skinnede, Atlanterhavet viste sig fra sin rolige side og rundt om os fløj forskellige fugle. Vi var heller ikke de eneste, der nød solen for nedenfor den 100 meter høje klippe, lå flere kolonier af sæler og solede sig.
Selvom det var svært at løsrive sig fra dette sceneri, havde vi endnu en flot tur til gode. I øens modsatte ende, ligger toppen Knukur, der med sine 560 meter er Mykines højest punkt. Efter en flot tur, nu i snevejr, kunne vi nyde det smukke landskab under os, efterfulgt af et helt utroligt nedløb – i sne til anklerne, og til tider lidt mere end det. Med flere flotte styrt til følge.
Vel nede nød vi en velfortjent kop kaffe på den lokale cafe, inden turen gik med båden tilbage til øen Vagar. Ganske enkelt en helt fantastik dag at være løber.
Dagens citat, ved Damaris: Forventninger inden turen var tårnhøje, og de er til fulde blevet indfriet – og mere til.”
Km i alt: ca. 21 og masse af flotte højdemeter
På eventyr – Eventyrsløbet, dag 3
Mathias’ ”Ekspeditionsdagbog” fra Færøerne – dag 3
I dag skulle vi tidligt af sted og mødtes derfor til en omgang udstrækning/yoga allerede kl. 6.30. En super måde at få kroppen i gang. Især, når der efterfølgende står vafler på bordet. Kl. 7.30 løb første gruppe mod fjeldene og lidt over en halv time efter fulgte den næste gruppe. Igen var vi blevet forkælet af hotellet, og inden afgang fik vi med møje og besvær gjort plads i rygsækkene til madpakken. Lidt senere stod det klart, hvorfor flere af deltagerne havde problem med pladsen. Når man slæber ekstra sko, en stor hjemmestrikket sweater og andre tilsvarende ”fornødenheder” med på løbetur, er det måske ikke så mærkeligt at det kniber med pladsen i rygsækken.
Vejret var igen med os og vi fik en helt fantastik smuk start på dagen. Sneen var fortsat en udfordring og var flere stede meget dybt. Efter ca. halvanden time blev de to grupper samlet, og herefter begyndte noget, der kunne minde om en dødsmarch. Vi havde kun ca. en time til at komme fem meget kuperede kilometer, da vi ellers ville misse den både, der skulle samle os op i en forladt bygd og sejle os over til byen Vestmanna. Alle knoklede løs i den dybe sne, mens tiden langsomt løb fra os. Den ellers meget imponerende mobildækning svigtede for en gangs skyld, men til sidst lykkes det at få kontakt til skipperen. Efter lidt snak frem og tilbage aftalte vi at han samlede os op en time senere end først aftalt.
Det gav mulighed for en kort, men meget velfortjent pause – med udsigt over det smukke fjordsystem under os. Videre gik det, og den ene fos og kløft efter den anden blev forceret. Alle gav den godt med gas og der blev virkeligt kæmpet. Alligevel var det kun med nød og næppe at alle kom frem i tide til ”opsamlingsstedet”, hvor der blev vist flot sømandsskab af skipperen. Han holdt både en halv meter fra klippekanten, så alle deltagerne kunne hoppe sikkert ombord – til stor jubel for bådens ombordværende ”turister”, der var en dansk strikkeklub...
En flot sejltur, krydret med et besøg fra et marsvin og en lille tur ind i en grotte, sluttede i byen Vestmanner. Her valgte fire af deltagerne at tomle rundt om fjeldet – ca. 36 km, mens resten af gruppen løb en meget flot tur hen over fjeldet – ca. 10 km. Begge gruppe mødtes igen i byen Hvalvik, hvorfra vi trætte, solbrændte og glade blev kørt i bus til et hyggeligt hotel i den smukke bygd, Gjogv.
Alt i alt en dag med masser af eventyr og et enormt gå-på-mod.”
Km i alt: ca. 24 og masse af højdemeter
Dagens citat, ved Per: ”Bare fordi man er på Færøerne, behøver man ikke spænde rundt hele tiden…”
Regn og blæst – Eventyrsløbet, dag 4
Mathias’ ”Ekspeditionsdagbog” fra Færøerne – dag 4
I løbet af natten var det blæst op, og vi vågnede op til en halv pelikan – tilsat en god mængde regn. Vi udsatte afgangen to timer, hvilket Morten og Simon brugt på at hoppe en tur i Atlanterhavet i bygdens flotte naturhavn. Denne ”ofring” virkede dog ikke til at mildne de Færøske vejrguder. Faktisk tværtimod.
Med en vind på over 20 meter i sekundet var en fjeldtur udelukket og kursen blev derfor sat mod Torshavn. Undervejs fik Peter, Per og Johanne dog den fikse ide, at de i stedet for ville deltage i de færøske masterskaber i halvmarathon. Udover en løbemæssig omvej på 21,1 km, betød det også at de skulle finde transport i den modsatte retning af Torshavn. Med utrolig flot hjælp fra de lokale lykkes det, samt at få startnummer til det ellers udsolgt løb. Igen et bevis på den helt utrolige hjælpsomhed færingerne har vist os på hele turen.
Som de fantastiske værter færingerne er, ”gav” de også de tre danske deltagere to gulmedalje og en sølvmedaljer – i deres forskellige aldersgruppe. Meget imponerende løbet, især efter de seneste dages udfordringer, men os lidt imponerende at tre danskere fik sneget sig op på medaljeskamlen til et færøsk mesterskab.
I mellemtiden stod den i Torshavn på lidt sighseeing og et stykke pæretærte, mens et par stykker løb en tur op i fjeldet. På denne tur blev det dog hverken til et halvmarathon eller til medaljer."
Km i alt: Lidt blandet…
Dagens citat, ved Jens: ”Jeg har haft et langt liv, uden særligt meget ekstrem-sport. Så nu kan min krop sagtens følge med på sådanne ture…”
Det sidste eventyr – Eventyrsløbet, dag 5
Mathias’ ”Ekspeditionsdagbog” fra Færøerne – dag 5
Uden at nævne navne kan det godt afsløres at der efterhånden lugtede lidt af sure tær på flere af værelserne. Derfor var det en tiltrængt gave vi fik af Puma – et par rene løbesokker. Vi var derfor en flok næsten vellugtende løbere, der løb ud af Torshavn og satte kursen mod fjeldene og bygden Kirkjubø. En lille paradetur på små 11 km.
Vi kom dog ikke langt ud af Torshavn før det begyndte at regne. Da regnen også fik lidt hjælp fra en god omgang modvind, sluttede følelsen af ”parade” meget brat. Hurtigt fik vi skiftet tøj og pakket os godt ind, og så gik det ellers af sted på denne turs sidste eventyr.
Det kan måske lyde en smule overdrevet, men uanset hvor man kigger hen på Færøerne, er det fantastisk smukt, også i regn og blæst. Mens vi løb af sted kunne vi se over på flere små øer, der på skift var omgivet af skyer, var solbeskinnet eller slet ikke kunne ses. Alt i alt en rigtigt flot tur til Kirkjubø.
Her havde vi en lille time til at se os omkring i den gamle og meget flotte kongsgård. Flere deltagerer var blevet godt våde og kolde på turen over fjeldet, men det blev hurtigt glemt da Peter diskede op med to citronmåner og vi herefter i fællesskab lavede armbøjninger til tonerne af ’Eye of the tiger’ – mest for at holde varmen ind til bussen kom og hentede os, men også lidt fordi vi kunne… Selv efter fem hårde dage, fyldet med oplevelser og eventyr, var deltagerne springfyldt med energi og højt humør. En super sej oplevelse.
På vej til lufthavnen forsøgte vi at fordøje turens mange indtryk, men der går nok lidt tid inden de for alvor synker ind.
Tak til alle deltagerne for en fantastisk tur, tak for godt humør og for en enorm positiv tilgang til det ar være på eventyr. Slut herfra, Mathias
Km i alt: Ca. 11.
Dagens citat, ved Mathias: ”Hvorfor gå, når man kan løbe?”