Eventyrsløbet - Færøerne 2014

Den 3. maj 2014 landede 21 løbere på Færøerne. Fra flyveren løb de direkte ud i den smukke og barske færøske natur og i fem dage løb de fra sted til sted. Hver dag bød på nye løbeeventyr, hvor naturen, de fysiske udfordringer og det sociale element bidrog til at gøre turen til en helt unik oplevelse.
 
Samlet set blev det til ca.100 kuperede kilometer, fordelt på ture af varierende længde og tekniks sværhedsgrad.
 
Eventyrsløbet - Færøerne 2014 blev til med hjælp og støtte fra det Færøske turistbureau, Visitfaroeislands, Atlantic Airways, Puma og Maxim Sports Nutrition, samt turoperatøren 62N, der arrangerer rejsen.
 
Nedenfor kan du læse dagbogen fra turen.
Dag 1: Dag 1: Pænt god start
Velkommen til Færøerne
Velkommen til Færøerne
Alt er selvfølgelig relativt, men det er ikke helt skævt at påstå at vi i dag har fået en meget flot start turen. En utrolig flot indflyvning, en hurtig omklædning og så ellers af sted – ud i den smukke færøske natur. 21 danske løbere i højt humør, tilsat to færøske løbere, der gerne ville dele eventyret med os. Så var vi klar.
Dagens tur gik fra lufthaven på øen Vagar, ned gennem byen Sørvagur og så videre langs fjorden. Udsigten gjorde at asfalten hurtigt blev glemt, og da bygden Bøur blev passeret begyndte stemningen af eventyr at forplante sig blandt deltagerne. Efter en tur gennem en 1.400 meter lang tunnel, kom vi frem til dagens mål, bygden Gåsadalur. Her blev der holdt pause med det fantastiske vandfald i baggrunden.
Snudeskaftet blev drejet 180 grader, men i stedet for at løbe tilbage gennem tunnelen, gik vi op over det godt 500 meter høje fjeld. Og hvis der ikke havde været udsigter at skrive hjem om tidligere, så kom de her. Udover udsigten, kunne vi langs fjeldsiden også nyde følgeskabet af et utal af fugle. Kombineret med et godt nedløb, kom der næsten tåre frem i øjerne. Det kunne dog også skyldes den tiltagende blæs, der stod lige ind forfra hele vejen tilbage til lufthavnen og verdens nok flottest billigende lufthavnshotel.
Efter et velfortjent bad, er deltagerne nu klar til omgang aftensmad og det efterfølgende oplæg omkring turens program og sportsernæring i forbindelse med ”etapeløb”.
Dagens distance: ca. 23 km.
Dag 2: Rigtig godt, men også rigtig vådt
Et af turens helt store mål - Fyret på Mykines
Et af turens helt store mål - Fyret på Mykines
Vi vågnede op til en rislende lyd. Selvom det godt kunne lyder som et toilet, der løber, afslørede et kig ud af vinduet ”kilden”. En tæt tåge og regn i spandevis. Så var dagens påklædning ligesom givet på forhånd. Godt pakket ind løb vi af sted mod nye eventyr.
Første stop var havnen i byen Sørvagur. Herfra tog vi båden til øen Mykines. En tur på ca. 45 minutter, hvor den tætte tåge gav os en oplevelse af noget mytisk og overnaturligt. En følelse, der blev forstærket da vi ankom til øens lille naturhavn. På klippevæggen sad fuglene næsten kun en armslænge væk, og mens båden fortsat vippede, sprang vi i land, hvor en stejl trappe førte os op gennem tågen.
Dagens første mål var det berømte fyr på øens vestligste spids, hvorfra man normalt kan skue uhindret ud over Atlanterhavet. Tågen og regnen begrænsede dog udsigten til 30 – 40 meter, men det gjorde kun oplevelsen mere intens. Under os kunne vi høre bølgerne slå mod klipperne, og rundt om os, kunne vi høre lyden af de mange ynglende fugle. Ganske enkelt utroligt.
Efter den omgang med ”god energi” var det blevet tid til et smut forbi øens lille cafe til en kop kaffe og et stykke bananlagkage. Med fyldte depoter gik det af sted igen, mod dagens andet mål. Øens højeste punkt, fjeldet Knukur på 560 meter. Igen var der stort set ikke nogen sigtbarhed, men igen gjorde det bare oplevelsen mere intens. Især nedløbet var helt fantastisk, og selvom alle var godt våde, var deltagernes humør helt i top.
Efter endnu et stop på den lille cafe, sejlede vi tilbage – målet var nu et dejligt varmt bad.
Dagens distance: Omkring de 20 km.
Dag 3: En god portion eventyr
Et par af de lokale
Et par af de lokale
En flot solopgang gav en antydning af, hvad dagen ville byde på. Første gruppe løb af sted kl. 7, med næste gruppe til følge 45 minutter senere. Lige uden for hotellet startede eventyret. Og så fortsatte det elleres resten af dagen. Over høje fjelde, ned ad stejle skråninger, langs smukke fjorde, en fantastisk bådtur og en masse andet.
Ifølge Whiteout Adventures består et godt eventyr af tre elementer. Smuk natur, fysiske udfordringer og det sociale element. Efter i dag kan der måske også tilføjes ”præcision”. For dagens første mål, den forladte bygd Sletternæs, skulle nås inden kl. 10:20. Ellers ville vi misse vores ’pick up’. I første omgang betød det, at det fysiske element skulle udfordres. Samtidig blev vi forkælet med fint og klart vejr fra morgenstunden, så den smukke færøske natur virkelig kom til sin ret. Efter en tur, der grænser til det utrolige, blev grupperne samlet i Sletternæs - 10 minutter før deadline. På ”havnekajen” (en stor sten) blev første del af dagens oplevelser delt, mens turbåden, der agerede pick-up, bakkede ind langs klippekanten. Herefter var det op til deltagerne at springe/kaste sig ombord.
Bådturen gik langs 400 – 600 meter høje fuglefjelde, ind i grotter med turkisblåt vand og på det oprørte Atlanterhav. Endnu en utrolig oplevelse blev føjet til ”tur-kortet” og så var vi klar til den næste etape. Vi blev sat i land ved byen Vestmanna og herfra gik det ind over fjeldene. Denne gang akkompagneret af regn og tæt tåge. Det gjorde at både udstyr og deltagerne blev testet godt og grundigt. Vel fremme ved dagens mål, bygden Hvalvik, skiftede de glade deltagere til noget tørt tøj – i et forladt hønsehus, inden dagens sidste ’pick-up’ blev prajet.
Busser er dog noget nemmere at gå ombord i end en vippende båd, så efter en kort køretur, var vi fremme ved Gjógv, til et varmt bad og lækker mad.
Dagens distance: Ca. 21 km
Dag 4: Storslået
Vejen ned til Funningsfjord
Vejen ned til Funningsfjord
Mod nye eventyr… er Whiteout Adventures motto, og i dag kom det virkelig til sin ret. Følelsen af eventyr kan være svær at beskrive uden at det hele blive en stor pærevælling af superlativer, hvorved ordenes betydning gå tabt. Derfor lader vi dagbogens overskrift være fyldestgørende.
Vejret så ikke alt for indbydende ud fra morgenstunden, men det afholdte ikke et par af deltagerne fra at hoppe i Atlanterhavet. Efter sigende en god start på dagen, og de så også ganske vågne ud da vi skulle af sted. Det kunne dog også skyldes at sko og andet udstyr ikke var blevet helt tørre i løbet af natten – at sætter fusserne i et par kolde og våde trailsko har også en meget opkvikkende effekt.
Om deltagerne startede ud med våde sko eller ej, var dog ikke så afgørende. For ca. 50 meter inde i dagens eventyr, stod vi alle i vand til op over anklerne. Og herfra gik det ellers op ad, langs et imponerende vandfald. Efter godt en time kom belønningen. Regnen stoppede, tågen lettede og under os åbnede der sig en helt enestående dal. For enden af den kunne vi skimte bygden Elduvik og bag den, den flotte Funningsfjord.
Storsmilende begyndte deltagerne et nedløb, der må gå over i løbehistorien. Det var ganske enkelt mageløst. Som vi nærmede os bygden Elduvik, fladede terrænet lidt ud, og langs en lille fos udspillede der sig en scene fra middelalderen. Gamle stenhegn, træbroer, høns og får i massevis. Selvom et par af husene i bygden nok ikke var mere end hunderede år gamle, fortsatte den idylliske stemning under pausen ved vandkanten, hvor de gamle bådhuse lå på rad og række.
Næste del af turen gik langs den stejle fjeldside og den løbetur kan der også godt skrives nogle gode historie om. Videre gik det op over fjeldet og videre til den næste bygd. Endnu en imponerende udsigt og et imponerende nedløb. Her fra løb vi langs fjorden og over til den næste bygd, hvor dagens sidste fjeld ventede. Og hvilket et. Den godt 400 meter høje stigning blev både forkælet med et smukt vandfald og en udsigt over fjord og de fjelde vi var kommet over. Lige før toppen kom tågen tilbage og nedløbet til byen Fuglafjørdur blev både mytisk og sanselig intens. En fantastisk afslutning på en dag fyldt med nye eventyr.       
Dagens distance: ca. 20 km.
Dag 5: God energi
Så smukt at det gør ondt
Så smukt at det gør ondt
Nedløbet mod bygden Kirkjubøur markerede afslutningen på Eventyrsløbet – Færøerne 2014. Efter fem fantastiske dage, var deltagerne brugte, men også fulde af den slags energi, du kun får ved at være fysisk aktiv i naturen. Nu skulle det sidste eventyr vrides ud af turen, og den fik derfor lige lidt ekstra gas på det smukke nedløb.
Den er god nok. Færinger kan ikke tåle at se en plet græs uden at sætte et får på det. Bedste bevis på det kom da vi løb igennem Torshavns gader, og der pludselig stod et får og græssede – På taget af et hus. Lidt hovedrystende fortsatte vi videre frem mod fjeldet bagved Torshavn.
Som dansk trail- og terrænløber kan man godt blive en ”lille” smule misundelig over at beboerne i Torshavn har en så fantastisk legeplads i deres baghave. Små ti minutter fra centrum stod vi for foden af fjeldet og efter en stigning på et par hunderede højdemeter, stod der nedløb på menuen. Bedre afslutning på kunne man ikke drømme om.  
Med bagagen fuld af sure løbesokker, ildelugtende løbetøj og en helt unik løbeoplevelse, var det tid til at vinke farvel til Færøerne. Der går nok lidt tid inden de mange oplevelser synker ind, men når de gør, så nyd det hele en gang til.
Tak til alle deltagerne for en fantastisk tur. Tak for rigtig godt humør og tak for den positive tilgang til de mange udfordringer Eventyrsløbet – Færøerne 2014 bød på.
Mod nye eventyr… Whiteout Adventures