Eventyrløbet – Nord for Polarcirklen

Onsdag den 26. august mødtes vi kl. 7:30 i Københavns Lufthavn, iført løbetøj. Og omkring kl. 15 ankom vi til den lille landsby, Nikkaluokta, der med sine samiske flag tydeligt viste at vi nu befandt os nord for Polarcirklen. Forude ventede de svenske fjelde. Vi tjekkede rygsækken en ekstra gang. Den indeholder nemlig alt, hvad vi skulle bruge de næste fem dage.
Eventyrløbet – Nord for Polarcirklen bød på en fantastisk rute, der var ca. 125 km lang. Inklusiv en tur til toppen af Sverige. Det betød en tur op på Kebnekaises sydtop, der med sine 2.107 meter er Sveriges højeste bjerg. Herudover stod den på enestående ”terræn- og fjeldløb” igennem et af verdens smukkeste højfjeldsområder.

Undervejs boede vi både på bo på den over 100 år gamle Kebnekaise Fjellstation og i simple, men meget hyggelige fjeldhytter, hvor vi selv stof for husholdningen. Du kan læse hele dagbogen nedenfor.
 
Eventyrsløbet – Nord for Polarcirklen er blevet til i samarbejde med SAS, Salomon og det Svenske turistbureau, der arranger rejsen.
Dag 1: Velkommen
Turens første 20 km virkede som en behagelig velkomst. Kl. 15 stod vi nord for Polarcirklen, i en lille samisk landsby, og gjorde os klar til at løbe ind i de svenske fjelde. Dagens rute var relativt flad, med gode tekniske spor, samt en flot udsigt til de smukke fjelde.
Vejret var mildt og det var næsten for varmt. Den sidste deltager trissede i ”mål” på Kebnekaise Fjeldstation omkring kl. 19, og så stod den ellers på en lækker fjeldmenu, med laks, elgekød, kantareller mm.
Næste dag, var det hele vendt på hoved.
Dag 2: Mod toppen
Da mobildækningen forsvandt, vinkede vi også farvel til det gode vejr. Og i tåge startede vi ud mod toppen af Sverige. Da det begyndte at gå op ad, blev tågen afløst af regn og turens dag 2, blev noget af en barsk omgang.

En lille gruppe droppede topturen, og fortsatte direkte mod den fjeldhytte, vi skulle overnatte i. Direkte er nok så meget sagt, for våde sten og masser af regn gjorde turen til en kold og lidt langsommelig proces. Undervejs blev der fundet flere rengevirer og smukke blomster, samt talt om alt mellem himmel og jord. 

Resten af gruppen fortsatte op ad. I en lille hytte tæt på toppen, blev der pustet ud og hoppet rundt for at holde varmen og spist dagens lækre madpakke. Herfra gik en mindre flok det sidste stykke op til toppen, og med Sverige under sig, blev der uddelt anderkende nik. Vejret gjorde desværre at udsigten ikke var eksisterende, og at der ikke var meget overskud til andet end at holde varmen. Der er som bekendt koldt på toppen.

Efter en krævende tur ned, mødtes alle deltagerne i bunden af en smuk dal. Herfra var der 10 km "hjem" til dagens overnatningssted langs Kungsleden. En tur, hvor vi fik løbet os varme og nydt at vi ikke var omgivet af våde og glatte sten. Efter ca. 11 udfordrende timer i fjeldet ankom vi til hytten, hvor der skulle hugges brænde, tændes op, hentes vand og laves mad. Og så skulle alt tøjet tørres. Det kan lyde som en hård omgang efter en så lang dag, men på en eller anden måde gjorde det dagen komplet. I stearinlysets skær, blev dagens mange oplevelser delt og så var det ellers på hoved i seng. Distance ca. 30 km.

Dag 3: Det regner med mænd
Igen starter vi morgenen med få sat lidt gang i kroppen med en omgang fælles udstrækning og et par yogaøvelser. Herefter hjælpes vi ad med at lave morgenmad og pakke en let frokost.

Dagens første mål er Tjäktjapasset, der ligger i 1.140 meters højde. Og bedre sted til en frokost findes ikke. Herfra går det videre mod hytten Alesjaure. Undervejs skal vi holde udkig efter rensdyr, der flokkes i dette område.

Efter ankomsten til Alesjaure er der mulighed for at løbe en tur rundt i området. Enten ud til en gammel samer-landsby, der ligger langs søbredden, eller også en tur op i fjeldene, hvorfra vi kan nyde en flot udsigt mod de norske fjelde.

Vi kan dog også ”nøjes” med at afslutte dagen af med et varmt og flot besøg i verdens smukkest beliggende badstue. Måske kombineret med en tur i den iskolde sø, så vi kan blive friske til at lave mad, hente vand mm.

Dagens distance er på ca. 25 km og vi løber overvejende på vandrestier.
Dag 4: Kontrasten

Yoga, udstrækning, havregrød, pandebrød og klargøring af udstyret. Hugge brænde og hente vand. Vi havde fundet os til rette i fjeldet, og alle hjalp til. Naturligvis med et par få undtagelser (læs: en). For selv i de kolde svenske fjeldet er der masser af varme hænder, og i løbet af turen har vi udviklet en form for seniorordning som selv ÆldreSagen vil være noget misundelig på. Ordningen bestod på dagens etape af både bagagetransport og udbringning af madpakken - idet før omtalte deltager også formået at glemme sin madpakke. I sig selv en ganske imponerende bedrift, da det var den eneste ting deltageren selv skulle huske.

Dagen startede med et par dryp, men i takt med at deltagerne i små gruppe løb af sted, klarede det op og solen kiggede frem. Vi løb langs søbredden, hvor små sandstrande og klart vand, hurtigt fik sat gang i drømmen om en dukkert. Det blev dog ved drømmen, selvom de mange vandpassager, med tilhørende våde sko, samlet set godt kunne tælle som en badetur.

Det flotte vejr gjorde at påklædningen måtte justeres. Nogen måtte justere flere gange end andre, mens andre igen måtte justere et uendeligt antal gange. Det føltes i alt fald sådan. Om det var den lette påklædning, der gjorde udfaldet, må stå hen i det uvisse. Hvorom alting er, blev en af de kvindelige deltagere i alt fald "antastet" af en løber vi mødte undervejs. Forespørgslen om telefonnummer eller kontakt via Facebook blev dog afvist, men de resterende deltagere var efterfølgende nærmest i chok. En fjeld-scoring! Kan man overhoved det? Og er der et helt score-marked vi hidtil har overset?

Resten af dagens tur blev brugt på at blinke og smile indbydende, til alt og alle vi mødte. Så vidt vides, førte det kun til at en enkelt deltager blev slikket på hånden af en hund. Men, Rom blev jo heller ikke bygget på en dag, og ret skal da også være ret - det var faktisk en relativ stor hund.

Alt i alt en helt fantastisk dag, der også bød på hele to fødselarer. Aftensmaden blev derfor skyllet ned med en god portion Nordlands Guld, med hele 3,5% alkohol. Og så var der fest, samt kø ved toilettet. Samlet distance ca. 35 km.

Dag 5: De sidste meter
de sidste meter Eventyrets sidste meter blev fordelt på lidt forskellig vis. Vi var sådan set fremme ved vores mål, men vi skulle først med bussen til lufthavnen kl. 11. Og hvad gør man så, når man er omgivet af smukke svenske fjelde? Svaret på det spørgsmål burde være lige til, men hvis turens første 111 km har givet dig en følelse af at være blevet kørt over af en damptromle, kan det jo være at en morgentur fra sengen og ud på toilettet er alt rigeligt. Det kan dog også være, at du lige tager en smuttur op på områdets højeste bjerg, uden rygsæk. Det ene eller den anden - begge ture gav i alt fald følelse af frihed, og måske også lettelse.
Stor tak til de superseje deltagere – Whiteout Adventures
PS – hvis du vil med til næste år, så skriv en mail til kontakt@whiteout.eu. Der er kun plads til 12 på denne tur…