Eventyrløbet – Nord for Polarcirklen 2016

Onsdag den 24. august mødes vi kl. 7:30 i Københavns Lufthavn, iført løbetøj. Og omkring kl. 15 ankommer vi til den lille landsby, Nikkaluokta, der med sine samiske flag tydeligt viser at vi nu befinder os nord for Polarcirklen. Forude venter de svenske fjelde. Vi snører derfor skoene og tjekker rygsækken en ekstra gang. Den indeholder alt, hvad vi skal bruge de næste fem dage.
Eventyrløbet – Nord for Polarcirklen byder på en fantastisk rute, der i udgangspunktet er ca. 125 km lang. Inklusiv en tur til toppen af Sverige. Det betyder, at vi skal op på Kebnekaises sydtop, der med sine 2.107 meter er Sveriges højeste bjerg. Herudover står den på enestående ”terræn- og fjeldløb” igennem et af verdens smukkeste højfjeldsområder. Der er også masser muligheder for flotte ekstrature, hvorved kilometertælleren for dette løbeeventyr hurtigt ender på et noget højere tal.

Undervejs skal vi både på bo på den over 100 år gamle Kebnekaise Fjellstation og i simple, men meget hyggelige fjeldhytter, hvor vi selv står for husholdningen. I fjeldet betyder det, at vi skal hugge brænde, hente vand og lave mad, samt gøre hytten klar til de næster gæster. En gestus, der værdsættes af alle, der kolde, trætte og våde ankommer til en ”klargjort” hytte. 

Der er kort sagt lagt op til noget af et løbeeventyr, hvor du som deltager bliver udfordret på flere niveauer. For udover selve det at løbe i de svenske fjelde, nord for Polarcirklen, skal du også bære alt det udstyr du har brug for i løbet af turens fem dage. Herunder skal du forvente at skulle bære ca. et halvt kilo fællesudstyr og forplejning. Endvidere skal du tre af aftnerne hjælpe til med ”husholdningen”. 

Deltagelse i Eventyrsløbet – Nord for Polarcirklen byder på en unik løbeoplevelse, og forudsætter at du er vant til at løbe. Der er dog langt fra tale om et ultraløb eller tilsvarende, og det er måske også en overdrivelse at kalde det for et løb. For der er ingen målstreg, vinder eller tidstagning. Kun uforglemmelig natur.
Eventyrsløbet – Nord for Polarcirklen er blevet til i samarbejde med SAS, Salomon og det Svenske turistbureau, der arranger rejsen.

Som inspiration kan du også se Whiteout Adventures film, Eventyr i blodet, der er optaget i området. Filmen vandt DAFF's debutantprise.
Dag 1: Udsigt til fjeldene
Vi ankommer til Kiruna lufthavn lørdag den 24. august kl. 12:55. Her bliver vi hentet af en bus, der kører os ud til den lille samiske by, Nikkaluokta. Herfra løber vi ind i de svenske fjelde, der allerede fra starten byder os velkommen.
Dagens rute er relativ flad, men utrolig flot. ’Tracket’ er dog fleres stede også ganske ”teknisk” med mange sten. Undervejs kommer vi forbi en lille samer-by, og så skal vi over et utal af elve. Vandet i elvene er lækkert, køligt og smager helt fantastisk.   
Dagens mål er Kebnekaise Fjellstation, hvor den står på en tre-rettes ”fjeld-menu” om aftenen. Overnatningen forgår på sovesal.
Dagens distance er på ca. 19 km.
Dag 2: Mod toppen
Vi starter dagen med en fælles omgang udstrækning og yoga inden vi spiser morgenmad og pakker vores frokost i løberygsækken. Måltiderne på fjeldstationen er de sidste, som vi ikke selv skal stå for. Vi sætter kurs mod toppen af Sverige, og hvis vejret ellers er til det, kan vi efter ca. fem timer nyde den imponerende udsigt fra toppen af den sneklædte Kebnekaisetop.

Efter en lille pause, går det ned ad igen. Resten af dag følger vi en rute, der tager os frem til hytten Sälka. Den ligger mildt sagt fantastisk smukt.

Dagens tur er ganske udfordrende med en blanding af ’single-tracks’, blokmark og vandpasseringer.  Ruten består af ca. 35 km og +1.400 højdemeter.

Vi skal dog gemme lidt kræfter, da vi selv står for husholdningen på hytten. Til gengæld kan vi glæde os over at vores rygsække bliver lidt lettere næste dag.
Dag 3: Varmt og flot
Igen starter vi morgenen med få sat lidt gang i kroppen med en omgang fælles udstrækning og et par yogaøvelser. Herefter hjælpes vi ad med at lave morgenmad og pakke en let frokost.

Dagens første mål er Tjäktjapasset, der ligger i 1.140 meters højde. Og bedre sted til en frokost findes ikke. Herfra går det videre mod hytten Alesjaure. Undervejs skal vi holde udkig efter rensdyr, der flokkes i dette område.

Efter ankomsten til Alesjaure er der mulighed for at løbe en tur rundt i området. Enten ud til en gammel samer-landsby, der ligger langs søbredden, eller også en tur op i fjeldene, hvorfra vi kan nyde en flot udsigt mod de norske fjelde.

Vi kan dog også ”nøjes” med at afslutte dagen af med et varmt og flot besøg i verdens smukkest beliggende badstue. Måske kombineret med en tur i den iskolde sø, så vi kan blive friske til at lave mad, hente vand mm.

Dagens distance er på ca. 25 km og vi løber overvejende på vandrestier.
Dag 4: Igennem vildmarken
Efter tre udfordrende dage, har kroppen brug for en forsigtig start. Derfor starter vi med lidt udstrækning og et par yogaøvelser, inden vi i fælleskab laver morgenmad og får styr på frokosten.

Dagen starter med en imponerende tur langs søbredden, hvor vi er omgivet af flotte fjelde. Vi får også fornøjelsen af et lækkert nedløb, hvor der er en fantastisk smuk udsigt over Abisko Nationalpark, der til fulde lever op til betegnelsen ”vildmark”.

Her ”møder” vi også træer, for første gang siden dag 1. Vi har knapt nok bemærket at de manglede, og nu virker det nærmest som om de fylder hele vores verden. En følelse man kun får, når man har opholdt sig i højfjeldet.
Vi løber igennem skoven langs søen, forbi sprudlende elve og smukke blomster. Vi ender ved Abisko turiststation, hvor der venter et velfortjent bad og en tur i sauna.

På turiststationen står vi selv for madlavningen, der består af et par lokale specialiteter, samt en overraskelse eller to…

Dagens distance er på ca. 37 km, fordelt over mange timer, så der er god tid til at nyde den smukke natur.
Dag 5: Mod nye eventyr...
Vi står tidligt op, og får kroppen i gang med lidt udstrækning og et par yogaøvelser. Vi laver morgenmad og pakker frokosten inden vi bliver hentet af en bus, der kører os tilbage til Kiruna.

Herfra løber vi ud til Lufthavnen, langs en natursti, der går igennem et anderledes og bevoksningstæt område end det vi har været vant til i fjeldet. Med trætte ben og en ”duft” af eventyr, sætter vi os til rette i flyveren.

Vi ankommer til Københavns Lufthavn søndag den 28. august kl. 13:30.
Dagen distance er på ca. 8 km.

Tilmelding, pris og andre praktiske oplysninger

Prisen for turen er DKK 7.999 per person og inkluderer:
- Fly med SAS fra København til Kiruna og retur
- Transport på turen, som nævnt i programmet
- Overnatning, som nævnt i programmet
- Mad, som nævnt i programmet, inkl. middagen  på Kebnekaise Fjellstation.
- Medlemskab af den svenske turistforening
- Fællestræninger hos Whiteout Adventures med fokus på træning, udstyr og terrænløb.
 
Hvad skal du selv sørge for:
- Rejseforsikring og evt. afbudsforsikring.
- Løberygsæk
- Løbetøj
- Camelback eller drikkedunke (det er et krav at du som minimum kan have 1,5 L med i rygsækken).
- Regn- og vindtæt jakke med hætte. Gerne Goretex eller lignende, der kan tåle meget vand.
- Regnbukser
- Varm trøje til pauserne.
- Løbesko med skridsikre såler (trailsko).
- Lagen- eller sovepose
- Telefon pakket vandtæt (dog begrænset eller intet net i fjeldet).
- Førstehjælpskit, der som minimum indeholder sportstape eller elastikbind, aluminiumstæppe, kompresforbinding.
- Vandtæt pakning af tøj i plastikposer eller drybags.
- Hue eller buff
- Energi- og recoveryprodukter, samt eventuelt andre snacks til eget forbrug
 
Tilmelding: kontakt Whiteout Adventures pr. mail kontakt@whiteout.eu
Bemærk, at der kun er plads til 11 deltagere på denne tur og at overnatningerne sker i sovesale eller lignede.
Hvis du har spørgsmål om turen er du velkommen til at kontakte Whiteout Adventures på: kontakt@whiteout.eu