Krydsning af Indlandsisen 2007

map-of-greenland
Vores rute over Grønland
I maj måned 2007 var gruppens medlemmer deltagere på en ekspedition over indlandsisen. Dette var en rejse fra sønderstrømfjord på vestkysten til Angmassalik på østkysten. En tur på ca.600 km, der i alt tog 25 dage.
I 1888 krydsede Fridtjof Nansen fra Norge som den første Grønlands Indlandsis på ski. Fridtjof Nansen valgte at gå fra den tyndt befolkede Østkyst, til vestkysten. Vi fulgte den samme rute, men bare fra vest til øst. Turen over Indlandsisen bragte os fra 666 højdemeter op til isens summit (højest punkt) på 2500 højdemeter og ned igen til 770 højdemeter.

Under ekstreme og meget afvekslende vejrforhold gik vi de ca. 600 km på ski. Vi havde dage, hvor vi lå stille på grund af dårligt vejr og dage med dagsmarcher på helt op til 50 km.

Med base i Sønderstrømfjord pakkede vi vores grej, testede udstyret en sidste gang og gennemgik facetter af turen, i mindste detalje. Forberedelse er altafgørende for en ekspeditions succes og på vores to træningsture til Norge var teltopsætning, overlevelsesteknikker, brug af brændere og andet udstyr, blevet trænet grundigt. Hertil kommer den fysiske træning, som vi havde arbejdet på i året op til afrejsen. Vi følte os derfor helt klar til vore livs eventyr.

Den 7. maj 2007, en flot solskinsdag, blev ekspeditionen kørt de ca. 40 km fra Sønderstrømfjord og ind til bræfaldets som markerer starten på Indlandsisen. Fra punkt 666 tog turen sin begyndelse op igennem bræfaldets isblå forhindringer af spalter og fordybninger. Efter to hårde dage var vi kommet igennem bræfaldet og op på selve Indlandsisen. Kursen blev sat mod Dye 2, en forladt amerikansk radarstation. Den vi nåede efter 10 dages march. Undervejs til Dye 2 havde vi et par dage med kraftig snestorm og så fik Ane lungebetændelse som hun dog flot kæmpede sig hostene igennem. Efter yderligere en uges prøvelser nåede vi summit. Med bevidstheden om at stå med 2,5 km is under fødderne bevægede vi os med kurs mod den første Nunatak (fjeld) på østkysten. Grundet flere vejrmæssige udfordringer blev ekspeditionen sat under yderligere pres for at nå frem til pick-up til den aftalte tid. Efter 94 km på 40 timer, nåede vi endelig Hann Gletcheren på østkysten. Efter 25 dages strabadser og 600 km kunne vi lægge en hånd på den første Nunatak, der majestætisk rejser sig op gennem isen.

Gruppens prøvelser var dog endnu ikke slut, da den helikopter der skulle hente os, blev nød til vende om på grund af dårligt vejr. Vi så derfor hjælpeløse til da helikopteren forsvandt i røgen fra det bål, hvor vi havde brændt alt vores overskydende mad og brændstof. Vi fik derfor den uventede fornøjelse af at tilbringe en ekstra nat på Indlandsisen, uden mad og brændstof.
Næste dag lykkes det at blive samlet op og fløjet føjet til Angmassalik, hvor vi fik et velfortjent bad og en kold øl.
Krydsningen af Indlandsisen rystede holdet sammen på en hel unik måde. Når man kommer ud i ekstreme situationer og er sammen 24 timer døgnet, fem uger i træk, kommer man meget tæt på hinanden. Det har gjort at vi i gruppen har et helt unikt sammenhold, som bygger på forståelse og gensidig respekt.
 
Læs dagbogen fra turen her (start i bunden).

Fakta om Indlandsisen

Grønlands indlandsis dækker et område på 1,7 millioner kvadratkilometer og er op til 3,2 km tyk på midten. Den ældste del af isen går 250.000 år tilbage i tiden og dækker dermed en bred vifte af de tidligere klimaperioder. Indlandsisen strækker sig over højarktisk til subarktisk og tempereret klima i syd. I modsætning hertil ligger det Antarktiske isskjold i en klimazone kaldet polarklima. Dette betyder for den grønlandske Indlandsis at den reagerer dynamisk på en række klimaforhold. Vind og vejforhold på isen kan under tiden være ekstreme og direkte fjendtlige, og vidner om den ekstraordinære bedrift det er at begive sig ud på en krydsning.